Videnskaben bag multitasking: Hvad du bør vide

2404952 _TC-blog_770x400px_k2
Tidsoptimering

Videnskaben bag multitasking: Hvad du bør vide

Nogle gange har vi travlt med at jonglere med flere opgaver på én gang. Uanset om det er at besvare e-mails, deltage i møder eller styre tidsplaner, er vores dage fyldt med en konstant strøm af opgaver, forstyrrelser og afbrydelser. Men er multitasking virkelig nøglen til produktivitet? Lad os dykke ned i videnskaben bag det.

Hvad er multitasking?

Multitasking er forsøget på at gøre to eller flere ting samtidigt. Det er den følelse af at besvare e-mails, mens du er i et telefonmøde, eller tjekke din telefon under et Teamsmøde. Vi har alle været der og tænkt, at vi maksimerer vores tid. Men hvad siger videnskaben?

Virkeligheden om multitasking

Desværre er videnskaben enig i, at mennesker simpelthen ikke kan multitaske effektivt. Kun en meget lille procentdel af befolkningen kan faktisk gøre det. Her er hvorfor:

At dele din opmærksomhed mellem to separate opgaver er næsten aldrig en god idé. I bedste fald har du halvdelen af din opmærksomhed på begge opgaver. I værste fald kan du ikke fokusere på nogen af opgaverne og ender med at lave fejl eller levere dårligere kvalitet i opgaveløsningen.

Når du forsøger at multitaske, skifter du konstant mellem opgaverne. Hvert skift koster dig tid. Gradvist akkumuleres disse tidsforbrug. I stedet for at spare tid, mister du tid. Undersøgelser viser, at man i gennemsnit bruger 40% ekstra tid på en opgave, når du multitasker.

Når du springer mellem opgaver, kan du måske bemærke, at du har svært ved at fokusere på en bestemt opgave. Din hjerne kæmper for at opretholde koncentrationen, hvilket fører til ineffektivitet og i det lange løb ikke mindst en risiko for stress.

Myten om supertaskeren

Medmindre du er en “supertasker” (hvilket er ekstremt sjældent), er det på tide at droppe multitasking-vanen. Videnskaben er klar: Mennesker kan ikke multitaske effektivt. Så hvad kan vi gøre for at forbedre produktiviteten?

Alternativet: Singletaske

I stedet for at forsøge at gøre det hele på én gang, bør du overveje at singletaske. Fokuser på én opgave ad gangen, fuldfør den, og gå derefter videre til den næste. Ved at give din fulde opmærksomhed til hver opgave opnår du bedre resultater og sparer tid på lang sigt. Det kan være svært, hvis du er vant til noget andet, men det er virkelig det værd og du vil også mærke det mentalt, når du kommer hjem fra arbejde.

Prøv det i et par uger

Er du stadig skeptisk? Prøv singletasking i et par uger. Bemærk, hvordan din koncentration forbedres, og hvordan du opnår mere uden den konstante mentale jonglering. Din hjerne vil takke dig.